Saturday, October 29, 2011

bolognise yummmmm...yummmm...yummmm






salam sume....
dh agak lama x mlawat kat sinie...rindu lh pulak...
next week cuti!!!!!!!yes2....mid term break skali ngan cuti raya haji...
di sini saya mewakili keluarga hamidi bin haji daud ingin mengucapkan " SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA".....hahahaha giler cpt lh pulok....
alah kali nie akak x raya kat sinie.... blik pilah lh pulak....
x best lh....mmmmmmmmmmmmmmm bosan.....
nk watpe yek pg raye nie....
tetiba plak dtg idea nk wat bolognise....yummmmm.....yummmmm...yummm,,,,,
mommy2 adik nk wat bolognise pg raya.....
bleh tak?????mommy bleh kan.....
adik dh ad resepi.......
siapkn pen & kertas key....
okey mule2.....
bahan-bahannya
500 gram spaghetti (sepeket)

500 gram daging lembu cincang

200 ml susu

1 labu bawang besar kuning – dicincang halus

1 ulas bawang putih – dicincang halus

1 tin sedang tomato puri

4-5 tomato segar ranum - didadu

1 batang carrot – didadu kecil

2 batang celery – didadu kecil

1 tin cendawan butang – dihiris (optional)

1 kiub stok daging lembu (optional)

1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs

Sedikit garam dan gula secukup rasa

3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)

2 sudu besar butter

Parutan keju parmesan – untuk menghidang 
NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.

NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.


Cara-cara

Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti.
Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat.
Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.

Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau.
Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.

Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.

Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.

Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah.
Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.


selamat mencuba semua...lol...^_^

p/s: my dearest frendz azza.. try this key...^_^






0 comments:

Post a Comment